Mi a JODO?


A Jo mérete nincs összefüggésben a felhasználó testméreteivel, a hosszúsága és az átmérője is egységes. Valamennyi jo 128 cm hosszúságú és kb. 2.4 cm átméroju kell, legyen. Főleg a Japán Felföldön nagyon lassan növő fehér tölgyből készül, víztartalma teszi egész keménnyé.A Jo történeteAhhoz, hogy leírást tudjunk adni a Jo történetéről, nem az alapítóval, hanem egy másik személlyel kell kezdenünk. Ez az ember Miyamoto Musashi.

Miyamoto nevű faluban született 1548-ban. 13 éves, mikor az első ellenfelét legyőzi. Felnőttként bejárja az egész országot, miközben állandóan fejleszti vívóképességét. Sok embert hív ki csatára és valamennyi ütközetét megnyeri. Történészek szerint Musashit sohasem győzték le. Japánban Musashi a leghíresebb szamurájok közé tarozik, úgy tartják számon, mint a Kensei vagy a Kard Szentjét.


A századfordulón egy másik nagy ember járta Japánt, folyamatosan próbára téve tudását. Muso Gonnosuke-ról van szó, aki a bo-jával a kétméteres tölgyfabotjával sok embert hívott csatára és győzött le. Végül a két híresség találkozott és kihívták egymást. Musashi kivédte Gonnosuke támadását és fejbe vágta fakardjával. Rá nem jellemzo módon megkímélte ellenfele életét. Gonnosuke megalázottan távozott.


Gonnosuke a Bo-t túl nehézkesnek és lassúnak tartotta. Megalkotott egy rövidebb fegyvert, melyet Jo-nak nevezett el. Technikáit a Bo-tól (hosszú bot), Yari-tól (dárda), Naginata-tól (kasza, sarló), valamint Tachi-tól (kard) kölcsönözte és rengeteg időt töltött azzal, hogy technikáját tökéletesítse.


Jóval később Gonnosuke ismét találkozott Musashival. Ezúttal Gonnosuke győzött és Musashi volt az, akinek megkegyelmeztek. (Más változatok szerint a két harcos egyszerre támadott és mindketten abbahagyták egyidőben a támadást, mivel rájöttek, hogy mindketten meghaltak volna, ha befejezik támadásukat. Ez a döntetlen volt a legközelebb ahhoz, hogy valaha is legyőzzék Musashit.)


Késobb Gonnosuke megalapította a Shindo Muso Ryu Jodo sikolát. Később a már több mint 300 éves múltra visszatekintő Shindo Muso Ryu Jodo technikáiból került kiválasztásra az a 12 mozdulatsor, melyből létrehozták a Seitei Jodo kata-kat. Ennek a 12 formának a biztos ismerete megfelelő alapként szolgál a Shindo Muso Ryu Jodo nagy részének elsajátításához.