AIKIDO - PORTAL

 

Az AIKIDO


Olcsó külső hatások és látványos bemutatók helyett, a világgal való megbékélés eszköze. Három szóval lehetne meghatározni az Aikidónak mint az újkor Budójának a lényegét: Megbékélés, Oltalmazás és Önfejlesztés.

A budo fő forrása az Isteni szeretet. A legtöbb harci sportban ott van az igazságosság keresése, ami mögött olvasható az ódon törvény: „Fogat fogért, szemet szemért”. Az Aikidóban nincs önvédelem, nincs támadás. Magát a támadást szeretik, de igyekeznek kikerülni a összetűzéseket vagy azokat békés úton elrendezni akár alázattal is. Az alázat eszköz amellyel az élet megpróbáltatásait el tudjuk viselni és a sors törvényeit betartani.

Az önvédelem csak a tudatlan és a mester számára létezik. Az első azt hiszi, hogy tud tenni valamit a Törvény ellen pedig nem ismeri a Karma törvényeit és nincs túl a saját karmáján. A második mivel rég megszűntette a saját karmáját, igazan meg tudja védeni magát akár fizikai, akár pszichikai úton. Meg tudja leckéztetni a támadót, de inkább kikerüli az ütközetet - mivel tisztában van azzal, hogy uralja a helyzetet- és csak pszichikai szinten marad.

AZ AIKIDO SZÓ SZERINT A SZELLEMISÉG ÚTJA, AZ ENERGIÁVAL VALÓ ÖSSZHANG ÚTJA.

A JODO


A JO egy rövid bot, amelyet japán bükkfából készítenek. Eredetileg a hosszúkard és a rövid lándzsa helyettesítésére használták. A JO használatának a módja: elhárítani a fegyveres ellenség (kard, lándzsa, JO ......)  támadását és visszatámadni vagy hatástalanítani esetleges pusztakezes támadót. A JO használata nagyon jó módszer a test, a végtagok és a tudatunk koordinációjának az eléréséhez.

A JODO SZÓ SZERINT A JO ÚTJA, A JO-val VALÓ ÖSSZHANG ÚTJA.

Az IAIDO


A huszadik századot sok szociális és szellemi változás jellemzi. A régi társadalmi struktúrák és célok elvesztették az értelmüket, szélsôséges formákat öltöttek. Nem képeznek kivételt a harcmûvészetek sem. Ami régen Japánban komplex hadi és harcitudománygyakorlat volt a szamurájok számára (heiho), ebben a században új köntöst kapott, miközben több ágra szakadt.

Néhány nagyszerû szellemiségû, tehetséges harcmûvész a régi értékeket próbálta megmenteni. A harcmûvészetnek (jutsunak) új filozófiát teremtettek és a kor kívánalmainak megfelelôen alakították. Az aikijutsuból Jigoro Kano kifejlesztette a verseny judót, Morihei Ueshiba pedig az aikidót. A kenjutsu szintén két irányba fejlôdött. Az egyik a versenyé alakult kendo, a másik a kardkirántás útja, a iaido.

A IAIDO SZÓ SZERINT A KARD ÚTJA, A KARDDAL VALÓ ÖSSZHANG ÚTJA.